Suším, sušíš, sušíme Jerky

No, takže to nejtěžší máme za sebou – rozhodnutí, že to zkusíme, výběr asi tak 1 – 2 kg masa, jeho příprava a nakrájení. Zbytek je už snadný. Teda ne úplně snadný, ale spíš bezpracný. I když to vlastně taky ne. No, prostě uvidíš.

Beef-Jerky2

Do masa budeme chtít dostat nějakou chuť. Takže si připravíme nějakou marinádu. Vlastně je na tobě, co do ní dáš. Nicméně měl by ses rozhodnout pro nějakou dominantní chuť a tu se snažit vyzdvihnout.

Ať jsme dobře naloženi

Tak například se rozhodneš pojmenovat svou příchuť „uzený česnek“. Ten tedy v marinádě chybět nesmí, ale ostatní ingredience můžeš dát podle citu. Nicméně je dobré si je pro příště zapsat. Náš návrh je třeba:

  • uzený česnek
  • sojová omáčka
  • trocha rybí omáčky místo soli
  • větší špetka pepře
  • lžička uzené červené papriky
  • lžíce nějakého zeleného koření, jako třeba tymián, rozmarýn, oregano

Nakrájené maso dej do mísy, nebo přímo do igelitového sáčku, zalij marinádou a dej přes noc do lednice. Maso krásně zkřehne a pojme všechnu tu skvělou chuť marinády.

A hurá do pece

Blíží se finále. Vyndej z trouby rošt a předehřej troubu na 80 stupňů. Jestli nemáš teploměr, tak prostě na nejnižší teplotu. Jestli to bude méně než 80 stupňů, nevadí to – většina bakterií nevydrží dlouhodobě ani při 60 stupních. Vyšší teplota naproti tomu maso upeče, a to nechceš.

Vyndej maso z lednice, osuš kousky papírovou kuchyňskou utěrkou a pokládej je na rošt. Neměly by se vzájemně dotýkat. Bude dobré, když na dno trouby dáš nějaký široký plech, do kterého bude odkapávat přebytečná tekutina z masa. Postačí i alobalová folie.

Je dobré vědět, že v horní části trouby bývá o něco vyšší teplota, než níž. Teplo prostě stoupá nahoru. Tím, jak vysoko pak rošt s masem umístíš, můžeš trochu regulovat rychlost sušení a teplotu.

A teď jde o trpělivost. Sušení trvá tak 3-4 hodiny. To podle teploty, síly masa atd. V průběhu sušení můžeš maso i otočit, ale je to spíš jen psychologická záležitost, než že by to bylo vysloveně nutné.

Ke konci si jeden kousek vyndej z trouby, nech ho vychladnout, a zkus jak „funguje“. Každý má rád jiný stupeň usušení, takže kdy bude hotovo, to záleží na tobě.

Jo – a dobrou chuť.