Trvanlivé potraviny

Již od nepaměti lidé přemýšlejí, jak uchovat potraviny po dlouhou dobu. Shánění potravy bylo vždy náročné a tvořilo značnou část života lidí. Když už se někdo dostal k většímu množství jídla, nebylo možné sníst je vždy všechno najednou. Stačilo pár hodin a maso čerstvě zabitého zvířete bylo plné bakterií, virů, vajíček a larev různého hmyzu atd.

jerky

Trvanlivé potraviny mají spousty výhod i v současném moderním světě. Dnes už nemusíme vyrážet na několikadenní lovecké výpravy, abychom se uživili. Stačí jeden telefonát a za chvilku máme horkou pizzu doma u dveří. Přesto nikdy nevíš, co se vyskytne za nečekané okolnosti, a pak se trvanlivé potraviny hodí.

Mezi nejstarší způsoby uchovávání potravin patří:

  • sušení
  • uzení
  • solení
  • mražení

Nejdůležitějším prvkem pro uchování potravin, je snížení obsahu vody. Právě voda je totiž základní podmínkou pro život. A to i pro život na mikroskopické úrovni. A neboť jsou bakterie přímo odpovědné za rozkladné procesy, je právě nedostatek vody tou správnou brzdou pro zkažení potravin.

Sušení

Sušené potraviny mají tu zásadní výhodu, že opravdu neobsahují žádnou vodu. Nebo jen zlomek původního obsahu. Sušené potraviny tak mají dlouhodobou trvanlivost. Měsíce, někdy i roky.

Zajímavost: Ne, že by šlo o potravinu, ale egyptské mumie jsou v pozoruhodně dobrém stavu i po 4 tisících letech. A ačkoli mumifikace je přeci jen náročnější proces, zbavení mrtvého těla vody, je hlavním cílem.

Royal Jerky je hlavně o sušeném mase, takže ostatní způsoby konzervování dnes rozebírat nebudeme. Jen je zajímavé, že při každém z nich je opravdu u výsledného produktu méně vody – při uzení se odpařuje, sůl zase vodu vytahuje na povrch a kvůli vlastnostem vody dochází k jejímu vypařování i při teplotách hluboko pod nulou. Naše maminky to ví, když mokré prádlo věší ven na šňůry i v zimě.

Sušení potravin je i v domácích podmínkách celkem snadné. Kdo kdy třeba nedělal sušené houby? Nebo sušené ovoce čili křížaly, jsou vynikající náhradou sladkostí, pro děti jistě mnohem lepší než nějaké bonbony.

Domácí sušení má ale svá úskalí. Komu někdy sušené houby či ovoce nechytly po pár týdnech plíseň? Nebo plátky jablek místo usušení prostě upekl? Asi víte, o čem mluvím.

Se sušením ovoce či hub máme asi zkušenosti většina z nás. S masem je to už trochu jiné. Už jen výběr vhodného masa může být obtížný. A jak ho nakrájet a připravit? Marinovat, či nechat jen tak přírodní? Solit, či nesolit? Potřebuji speciální sušičku, nebo stačí normální trouba (tím myslíme kuchyňský spotřebič, a ne nepříliš zdatného jedince).

Chceš si vyrobit vlastní domácí sušené maso? To může být docela dobrodružství a výzva. V příštím článku si řekneme jak na to.