Pomozte nám zachránit čokodobroty 🥹🙏🏻 Nyní s 20% SLEVOU ‼️Děkujeme, že jste s námi ❤️ Vážíme si každého jednoho z Vás, kdo se rozhodl nás podpořit. Vaše Katka a Viki z Royal Jerky

5 důvodů, proč sáhnout po JERKY

Co to vlastně jsou ty jerky? Je to jen další trend nebo potravina, kterou bychom skutečně měli zařadit do našeho jídelníčku? Pojďme se na to podívat.


CO JE JERKY?

Jerky je sušené maso, které pochází z oblasti Severní Ameriky. Původně bylo součástí stravy indiánů, které si ho připravovali nakrájením syrového masa na tenké plátky, naložením v soli a nakonec usušením na slunci nebo u ohně. Tento způsob konzervace masa, jim umožnit mít dostatek potravy i v dobách, kdy lov nebyl úspěšný.

 

History-of-RoyalJerky_Beef-Jerky_banner_blog


Dnes se jerky nejčastěji vyrábí z hovězího masa, ale můžete narazit na varianty z krůtího, vepřového, rybího nebo dokonce exotičtějšího jako je klokaní maso.

PROČ BYCHOM MĚLI ZAČÍT JÍST JERKY? PŘINÁŠÍME TI 5 DŮVODŮ:

 


1) VYSOKÝ OBSAH BÍLKOVIN

 

Bílkoviny jsou nezbytnou součástí našeho života. Jsou základními stavebními kameny našich buněk, tkání  orgánů. Pomáhají při opravách poškozených tkání, regulují různé tělesné funkce a jsou nezbytné pro růst a vývoj. Proto bez dostatečného přísunu bílkovin by naše tělo nemohlo pořádně fungovat.

V porovnání s jinými potravinami, je obsah bílkovin v jerky výrazně vyšší. Ve 100 g hovězího jerky je přibližně 50-60 g bílkovin. To je 6x více než ve 100 g vlašských ořechů a 10x více než v oblíbených tyčinkách.

 


2) NÍZKÝ OBSAH TUKU



Navzdory vysokému obsahu bílkovin má jerky relativně nízký obsah tuků. A k čemu je to dobré? Nízkotučná strava nám pomáhá kontrolovat naši váhu, snižuje riziko srdečních chorob a pomáhá udržovat naše tělo v optimálním stavu.

Sušené hovězí maso obsahuje na 100 g pouze 3 g tuku, což je ve srovnání například s brambůrky10x méně.

 


3) NEOBSAHUJE LEPEK

 

Tvrzení o bezlepkových potravinách vídáme skoro všude. Co to ale vlastně znamená?

Lepek je skupina nestravitelných glykoproteinů, které se nachází v zrnech obilnin jako je například pšenice, ječmen či žito. Je přirozenou složkou mnoha potravin, nicméně pro některé lidi může být jeho konzumace problémová. Ať už pro lidi s celiakií, kterým může konzumace lepku způsobit poškození střevní sliznice nebo pro lidi s citlivostí na lepek způsobující únavu, bolest břicha či nadýmání.

S naším jerky se ale nemusíte bát. Naše omáčky jsou vyráběné na míru z fermentované pšenice, která díky své úpravě lepek neobsahuje.

 


4) OBSAHUJE VITAMINY A MINERÁLY

 

Jerky nabízí mnohem více, než jen bílkoviny pro velké svaly. Obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro metabolismus a zdraví srdce, kůže, vlasů a očí. Hlavní vitamin B12 je také nezbytný pro výrobu červených krvinek a správnou funkci nervového systému. Také obsahuje zinek, který je nezbytný pro imunitní systém a hojení ran, a selen, který je důležitý pro štítnou žlázu.  A co teprve železo, které je nezbytné pro výrobu hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který přenáší kyslík z plic do ostatních částí těla.

Máte někdy pocit, že jste unavení nebo slabí? Možná byste měli sáhnout po jerky!

 


5) DLOUHO VYDRŽÍ A JE SUPER SKLADNÉ

 

Jerky může vydržet velmi dlouho, aniž by ztratilo svou chutnost nebo nutriční hodnotu. Ale jak dlouho to vlastně je?

Obecně platí, že sušené maso může při správném skladování vydržet až dva roky. Naše jerky má trvanlivost 18 měsíců, tedy rok a půl! Skladovat by se mělo při teplotě 5-25 °C a v případě otevření spotřebovat do 48 hodin.

✔ Masíčko nakrájené na tenké plátky je zabaleno do malých sáčků, které jsou skvěle skladné a snadno se vám vejdou do batohu, kapsy nebo do malé tašky.

✔ Jerky je ideální svačina na dlouhé výlety nebo do auta na cestování.

✔ Pro sportovce a fitness nadšence je jerky skvělou možností pro doplnění energie před, během nebo po náročném tréninku. Jelikož je bohatý na bílkoviny s nízkým obsahem tuku, pomáhá budovat a udržovat svalovou hmotu.

Suma sumárum jerky je parťák pro všechny - ať už pro cestovatele, dobrodruhy, sportovce nebo pro někoho, kdo má rád rychlé a výživné svačinky.