Pomozte nám zachránit čokodobroty 🥹🙏🏻 Nyní s 20% SLEVOU ‼️Děkujeme, že jste s námi ❤️ Vážíme si každého jednoho z Vás, kdo se rozhodl nás podpořit. Vaše Katka a Viki z Royal Jerky

Džemy a dipy přímo z naší zahrádky

V dnešní uspěchané době se nám může zdát, že kvalitní, domácí potraviny jsou luxusem, který si ne vždy můžeme dovolit. Naše domácí a ručně zpracované džemy a dipy jsou však důkazem opaku. Věříme, že jedna lžička vám dokáže alespoň trochu přiblížit chuť a vůni tehdejších časů a hlavně nabídnout kvalitní výrobky.

Suroviny přímo ze zahrádky

Náš příběh začíná v malé zahrádce, která se nachází v malé obci Vrbka ve Zlínském kraji. Tady s láskou maminka s dcerou pečují o ovoce a zeleninu, kterou pěstují, a z kterých vznikají naše lahodné džemy a dipy. Každý kousek je pečlivě vybrán, aby vám mohl nabídnout ten nejlepší zážitek.

Podpora rodinných podniků


Věříme v podporu místních rodinných podniků. Každý detail v procesu výroby našich džemů a dipů je precizně řízen rukama lidí, pro které je tato práce více než jen povinností - je to jejich životní vášeň a koníček. Jen tak můžou vzniknout opravdu kvalitní produkty s nezaměnitelnou chutí.

Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?


Rozdíl mezi marmeládou a džemem je často spojen s jejich složením, texturou a tradičními zvyklostmi výroby. Tento rozdíl se může lišit v různých zemích, ale obecně platí následující:

Obsah ovoce:

  • Marmeláda: Tradiční marmeláda je vyrobena z jakéhokoliv ovoce, nicméně u nás od roku 2004 musí dle legislativy marmeláda obsahoat alespoň pětinu citrusových plodů a jejich kůry. Mohou to být citrony, pomeranče, mandarinky, ale i exotické citrusy jako například japonský citrus yuzu.
  • Džem: Jam má tendenci být hladší než marmeláda. Je vyroben ze směsi ovoce a cukru, a často neobsahuje kůru. Ovoce je obvykle důkladně rozmačkáno nebo rozmixováno, což vytváří hladší konzistenci. Ovšem pozor, abyste výrobku mohli říkat džem, musí v něm být nejméně 35 % ovoce. V případě, že je v něm 45 % ovoce a více, jedná se o "výběrový džem".

Textura:

  • Marmeláda: Marmeláda má tendenci být hustší a obsahuje kousky ovoce nebo kůry, což jí dává charakteristickou strukturu a chuť.
  • Džem: Džem má hladší a měkčí texturu, protože ovoce je obvykle důkladně rozmačkáno nebo rozmixováno, což vytváří konzistenci blížící se želé.

Rozdíl mezi marmeládou a jamem je ovlivněn zejména legislativními předpisy v různých zemích. Například ve Španělsku, Rakousku nebo Řecku stále koupíte jahodovou marmeládu a dané označení bude přesně odpovídat tamní legislativě. Některé státy si tak z povinnosti označovat slovem marmeláda pouze výrobky z citrusových plodů vyjednaly výjimku.

A jak je to s dipy?
Marmelády a džemy jsou v zásadě sladké pomazánky, které se většinou používají na pečivo nebo při pečení. Zatímco dipy jsou obvykle slané nebo kořeněné omáčky, které se často používají k namáčení například chipsů, sušeného masa nebo zeleniny. Složení dipů se může výrazně lišit a mohou obsahovat ingredience jako jogurt, smetanu, bylinky, koření, sýr, rajčata nebo chilli.

NAŠE NABÍDKA

Ochutnej naše ručně vyrobené na zahrádce vypěstované džemy a dipy:

 

queensjams_banner@3x