Děkujeme, že jste s námi ❤️ Vážíme si každého jednoho z Vás, kdo se rozhodl nás podpořit. Vaše Katka a Viki z Royal Jerky

Jak vyrobit domácí sušené maso: tipy a triky od Royal Jerky

Vítejte v naší kuchyni!

Už jste někdy přemýšleli o výrobě vlastního sušeného masíčka, ale nevěděli jste, jak na to? V tom případě jste tu správně! Máme pro vás jeden z našich receptů Vaší jedné z nejoblíbenějších příchutí - Steak by Stejk!

Pohodlně se usaďte, jdeme sušit!

 

VÝBĚR MASA

Začneme s nejdůležitějším aspektem celého procesu - výběrem kvalitních surovin a správných technik. Domácí sušení masa je umění samo o sobě a základem úspěchu jsou právě dobré suroviny a postup. Myslete na to jako na malíře - i ten nejlepší umělec potřebuje kvalitní barvy a štětce, aby jeho obraz opravdu zazářil.

Nejčastěji se pro sušení používá hovězí, vepřové a krůtí maso. Hovězí maso je tradičně nejoblíbenější, protože má výraznou chuť a příjemnou texturu. Vepřové maso je méně běžné, ale stále velmi chutné díky jeho vyšší tučnosti, zatímco krůtí nabízí alternativu s nižším obsahem tuku. Pro sušení masa je důležité vybrat si části s nízkým obsahem tuku a šlach, které by mohly způsobit tuhost nebo hořkost. 

hovězího masa se doporučuje použít svrchní či spodní šál nebo falešnou svíčkovou. U vepřového masa volte panenku nebo kýtu a u krůtího masa se zaměřte na prsa.

 

2[1]

ZPRACOVÁNÍ MASA

Jakmile máme maso vybrané, musíme se postarat o správný řez. Maso by mělo být nakrájeno na plátky o šířce 3-5 mm. Důležité je také krájet proti vláknu - to zajistí lepší texturu a snadnější konzumaci. Nezapomeňte maso důkladně očistit od veškerých blan, šlach a nečistot.

TIP: Očištěné maso dejte do mrazáku zhruba na 1-2 hodiny, bude se vám pak lépe krájet na tenké plátky.

 

MARINACE

Nyní přichází čas na marinování! Zde se opravdu můžete vyřádit a experimentovat s různými chutěmi. Pro začátek vám představujeme recept na naši příchuť na vepřovém masíčku Steak by Stejk. Maso by mělo v marinádě odpočívat alespoň 4 hodiny nebo ideálně přes noc. Pokud chcete zkoušet další varianty, můžete přidat chilli papričky pro pálivou verzi, teriyaki omáčku pro asijský nádech nebo zůstat u klasiky se solí a pepřem. Klíčem je použití kvalitních koření a ingrediencí.

Masíčko s marinádou důkladně promíchejte a nechte odpočívat.

TIP: Pokud sáhnete po pepři, doporučujeme ho čerstvě namlít. Uvidíte sami, jaký to může být rozdíl. :)

svíčková_1

SUŠENÍ

K sušení masa lze použít různé metody - my doporučujeme buď na pečícím papíru v troubě nebo v sušičce na ovoce. Každá má své výhody a nevýhody. Pečící papír je levný a snadno dostupný, ale může být obtížné kontrolovat dosáhnutí té správné teploty. Sušička na ovoce nabízí lepší kontrolu nad procesem sušení, ale může být dražší. Vyberte si tedy metodu, která vám vyhovuje nejlépe.

Teplota a doba sušení se liší podle druhu masa:

  • hovězí potřebuje teplotu okolo 60 °C po dobu 5-7 hodin,
  • vepřové 70 °C po dobu 4-6 hodin 
  • krůtí 75 °C po dobu 3-5 hodin.

Maso by se nemělo překrývat a mělo by být krásně narovnané bez přehybů. Pravidelně kontrolujte a případně jednotlivá patra přeskládejte.

 

JAK POZNÁME, ŽE JE MASO SPRÁVNĚ VYSUŠENÉ?

Pokud je masíčko pružné a jemně se láme, je hotové. Dobře vysušené maso můžete poznat i podle okrajů, které se začnou kroutit.

 

SKLADOVÁNÍ

Skladujte své domácí sušené maso v chladničce zabalené ve fólii nebo potravinovém papíru. Jeho trvanlivost je zhruba 2 týdny.

 

A MÁME HOTOVO! :)

Doufáme, že vám tyto tipy a triky pomohou vytvořit úžasné domácí sušené maso, které si užijete s rodinou a přáteli. Nebojte se experimentovat s chutěmi a recepty! 

A pokud na sušení zrovna nemáš čas a chceš se inspirovat crazy příchutěmi, u nás si zaručeně vybereš. V naší nabídce najdeš spoustu příchutí na hovězím, vepřovém a krůtím mase. Odvaž se s námi a poznej jerky trochu jinak! :) 

P.S. V naší nabídce najdeš i výborný trochu netradiční popcorn, takže můžeš mlsat i s nemasožrouty. :)